فرزندانتان را کنار رودخانه بزرگ نکنید
زمان مطالعه: 3 دقیقه
ألَا وَ إِنَ الشَّجَرَةَ الْبَرِّيَّةَ أَصْلَبُ عُوداً وَ الرَّوَاتِعَ الْخَضِرَةَ أَرَقُّ جُلُوداً وَ النَّابِتَاتِ الْعِذْيَةَ أَقْوَى وَقُوداً وَ أَبْطَأُ خُمُودا
📚نهج البلاغه نامه ۴۵ ص ۴۱۸
آگاه باشيد! درختان بيابانى، چوبشان سخت تر، و درختان كنار جويبار پوستشان نازكتر است. درختان بيابانى كه تنها با باران سيراب می شوند آتش چوبشان شعله ورتر و پر دوامتر است.
✍️در این عبارت از نامه، حضرت امیر"سلام الله علیه" با طرح مثالی بسیار زیبا و ظریف توجه ما را به رشد و پرورش گیاهان و درختان همانند رشد یک فرد جلب نموده اند.
درختان بیابانی به دلیل اینکه صرفا از آب باران بهره می برند، چوبی محکم تر و سوزان تر دارند (نسبت به درختان کنار جویبار که همیشه از نعمت آب برخوردار هستند.)
🍃 چنانچه خواهان فرزندی باصلابت و محکم در آینده هستیم بهتر است از کودکی دسترسی او را نسبت به امکانات و لوازم آسایش زندگی با هوشمندی و دلسوزی محدود کنیم و زمینه های تلاش برای رسیدن به نعمتها را برای او فراهم کنیم.
💬 نازپرورده نعمت، نبرد راه به دوست
کسی که در ناز و نعمت رشد کند و سختی(متناسب) نکشد به اهداف بلند دست پیدا نمی کند.
💬 کاغذ چو چرب باشد نقش دشوار گیرد
فرزندی که با الگوی راحت طلبانه رشد کند، در بزرگسالی به سختی مسئولیت می پذیرد.
یکی از سوالاتی که والدین محترم میپرسند این است که آیا راحتطلبی متأثر از وضعیت مالی خانوادهها است؟
در پاسخ به این سوال باید اشاره داشت همانطور که میان «تمکّن مالی و رضایت از زندگی» رابطهی علت و ومعلولی برقرار نیست،(هنر رضایت از زندگی،عباس پسندیده، ص 11) میان «تمکّن مالی و راحت طلبی» نیز رابطه علت و معلولی برقرار نیست.
در حقیقت «سبک زندگی» تعیینکننده راحت طلبی و رفاهزدگی فرزندانِ ما میباشد. بسیاری از عادات رفتاری و نوع انتخاب آینده فرزندان وابسته به سبک زندگیِ ما در دوران رشدی فرزندان است که روحیات و سرمایههای وجودیِ فرزندان را رقم میزند.
بسیاری از خانوادهها با وجود تمکّن مالی اما با مدیریت حسابشده، تربیت فرزندان خود را به درستی رقم میزنند. به جا برای فرزندان خرجکردن، امکانات را به موقع در اختیار فرزندان قرار دادن و پاسخگویی به موقع به خواستههای آنان در ایجاد روحیهی راحت طلبی بسیار موثر است. این امر به سطح دارایی بالا یا پایین خانوادهها وابسته نیست.
چگونگیِ جامعهپذیری فرزندان ما در دوران رشدی، زمینهساز راحتطلبی آنهاست.